Lezing over Afsluiting Lauwerszee door Dineke van der Wal en Albert Buursma

november 26 @ 20:00 - 22:00

Op dinsdag 26 november 2019 om 20.00 uur wordt in Zalencentrum Balk, de Gast te Zuidhorn een lezing gehouden over de afsluiting van de Lauwerszee en het verdriet van Zoutkamp. Dineke van der Wal laat aan de hand van foto’s van persbureau D. van der Veen zien hoe de afsluiting door de pers in beeld werd gebracht. Albert Buursma laat filmfragmenten zien die de ingrijpende gevolgen in beeld brengen. Tevens worden beelden vertoond van het project “Beeld van Zuidhorn”.

Na de watersnoodramp van 1953 besloot Rijkswaterstaat dat de kustlijn in Nederland aangepakt moest worden. Eeuwenlang was het op de kade van de haven in Zoutkamp een drukte van belang. Hier voeren de vissers de Lauwerszee op en keerden terug met hun vangst. De meeste dorpelingen verdienden hun inkomen aan de visserij. Op 23 mei 1969 werd de Lauwerszee, onder toeziend oog van Koningin Juliana en met feestelijk ceremonieel, definitief gesloten. De vissers deelden niet in de feestvreugde. De Zoutkampers waren mordicus tegen de afsluiting, vanwege de gevolgen voor de visserij: het verdwijnen van de visserij uit het dorp en de gevolgen voor de vissers zelf. Zij moesten hun schepen aanpassen of vervangen voor visserij op de Wadden- en Noordzee. Tijdens de afsluitingsceremonie voeren de schepen vroeg in de ochtend uit met de vlaggen halfstok. Voor het dorp en haar vissers braken onzekere tijden aan. Hoe moest het verder?

Albert Buursma is werkzaam als zelfstandig historicus en houdt zich met name bezig met de regionale geschiedenis van Noord-Nederland.

Dineke van der Wal is coördinator van het publieksproject “Het beeld van Groningen” van de Groninger Archieven.

Entree leden HKZ en Aeldakerka € 4,00 (incl. koffie/thee), niet-leden € 7,00 (incl, koffie/thee).

november 26
Website: