‘Koop’een stukje oude brug van Zuidhorn


28 december 2018     Zuidhorn-nieuwsEn maak een monument mogelijk!

Spoormonument hkz (4)
Onderdeel van oude spoorbrug veilig gesteld voor monument
Stuk van de voormalige spoorbrug bij Zuidhorn

De Historische Kring Zuidhorn heeft het plan opgevat een monument op te richten dat herinnert aan de twee oude bruggen over het van Starkenborgkanaal die vorig jaar zijn vervangen; de Tafelbrug tussen Noord,- en Zuidhorn en de spoorbrug.

HKZ is er in geslaagd delen van de bruggen die in de jaren dertig van de twintigste eeuw zijn gebouwd veilig te stellen. ยป Lees daarover
Het gaat om voor die tijd zeer kenmerkende metaalconstructies met karakteristieke klinknagelverbindingen. Een leggerkop, een oplegknooppunt, een zadel, daarbij behorende fabricageplaten en ook nog een serie palen van het remmingswerk.

De elementen worden eerst gezandstraald en opnieuw gecoat. Vervolgens worden ze samengevoegd tot een geheel. Ook de gemeente Zuidhorn is enthousiast en in overleg met ambtenaren is als plaats voor het monument, gekozen voor het grasveld tegenover het voormalig kantongerecht in Zuidhorn. Waar De Gast en de oude Friese straatweg samenkomen.

Om dit monument mogelijk te maken is er een bedrag van 17.000 euro nodig. Een aantal bedrijven is reeds aangeschreven maar het streefbedrag is nog niet gehaald.

Inwoners van Noord,- en Zuidhorn en een ieder die enige binding heeft met de bruggen worden uitgenodigd financieel bij te dragen aan dit monument en symbolisch een stukje te kopen. Elk bedrag is welkom!

Rekeningnummer van de Historische Kring Zuidhorn is NL65 RABO 0375813551 ovv brugmonument

De initiatiefgroep bestaat uit Taeke Boersma, Jan Hollander, Jan Oomkes en Piet Pellenbarg