Untitled

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Lezing over de bevrijding van het Westerkwartier door Joël Stoppels en premiére van korte film: Zuidhorn in oorlogstijd, Riek Birza: herinneringen van een kind

oktober 27 @ 19:45 - 22:00

Op –?-oktober 2021 om 19.45 uur wordt in het Cultureel Centrum Zuidhorn aan de Jellemaweg 3 in Zuidhorn een informatieve avond gehouden over “75 jaar vrijheid”.

De avond wordt gestart met  de ‘première’ van een korte film die in opdracht van de Historische Kring en met financiële steun van de gemeente is gemaakt door Sander Blom. De film gaat over de herinneringen van Riek Birza aan de oorlogsjaren. Zij was 8 jaar toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak en 13 jaar bij de bevrijding. Zij woonde tegenover de plek waar het Cultureel Centrum staat, boven in het pand van Garage Birza, waarin nu het fietsmuseum is gevestigd

Aansluitend om ongeveer 20.00 uur zal de heer Joël Stoppels een lezing houden over de bevrijding van het Westerkwartier in april 1945. Groningen was in april 1945 de laatste provincie van Nederland die werd bevrijd. Op 13 april begon hier het hevige gevecht om de bevrijding van de stad. Dat duurde drie lange dagen en leidde tot grote verwoestingen. Al twee dagen eerder, op 11 april, waren twee Canadese infanteriedivisies het Westerkwartier binnen getrokken. De gehele opmars van de Canadezen vanaf Normandië naar Groningen en het Westerkwartier komt tijdens de lezing aan de orde.

Joël Stoppels is Battlefield gids en oprichter van Battlefield Tours. Deze organisatie maakt  educatieve programma’s voor scholen en gekwalificeerde gidsen verzorgen rondleidingen en tours in binnen- en buitenland. Joël Stoppels heeft een studie gedaan naar verschillende geallieerde operaties tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Door middel van de Battlefield Tours wil hij kennis delen met mensen die geïnteresseerd zijn in de Tweede Wereldoorlog. Joël is member van The International Guild of Battlefield Guides.

 

Gegevens

Datum:
oktober 27
Tijd:
19:45 - 22:00
Site:
https://www.historischekringzuidhorn.nl

Organisator

Historische Kring Zuidhorn
E-mail:
historischekringzuidhorn@gmail.nl
Site:
www.historischekringzuidhorn.nl

Locatie

Cultureel Centrum Zuidhorn
Jellemaweg 3
Zuidhorn, 9801CG
+ Google Maps
Telefoon:
0594 507 088
Site:
www.cczuidhorn.nl