Untitled

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Afgezegd ivm Corona: Lezing over de bevrijding van het Westerkwartier door Joël Stoppels en premiére van korte film: Zuidhorn in oorlogstijd, Riek Birza: herinneringen van een kind

april 2 @ 19:45 - 22:00

Onderstaande Lezing en premiere van de film komen te vervallen. We doen ons best om dit in september opnieuw door te laten gaan. Zodra dit bekend is, zullen we dit communiceren. 

 

Op donderdag 2 april 2020 om 19.45 uur wordt in het Cultureel Centrum Zuidhorn aan de Jellemaweg 3 in Zuidhorn een informatieve avond gehouden over “75 jaar vrijheid”.

De avond wordt gestart met  de première van een korte film die in opdracht van de Historische Kring en met financiële steun van de gemeente is gemaakt door SanderBlomFilms. De film gaat over de herinneringen van Riek Birza aan de oorlogsjaren. Zij was 8 jaar toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak en 13 jaar bij de bevrijding.

Aansluitend zal de heer Joël Stoppels een lezing houden over de bevrijding van het Westerkwartier in april 1945. Groningen was in april 1945 de laatste provincie van Nederland die werd bevrijd. Op 13 april begon hier het hevige gevecht om de bevrijding van de stad. Dat duurde drie lange dagen en leidde tot grote verwoestingen. Al twee dagen eerder, op 11 april, waren twee Canadese infanteriedivisies het Westerkwartier binnen getrokken. De gehele opmars van de Canadezen vanaf Normandië naar Groningen en het Westerkwartier komt tijdens de lezing aan de orde.

 

Gegevens

Datum:
april 2
Tijd:
19:45 - 22:00

Locatie

Cultureel Centrum Zuidhorn
Jellemaweg 3
Zuidhorn, 9801CG
+ Google Maps
Telefoon:
0594 507 088
Website:
www.cczuidhorn.nl