Open Monumentendag 2012

De Hanckemacommissie van de Historische Kring Zuidhorn bracht op de Open Monumentendag – 8 september 2012 – de historie van de borgbewoners tot leven in en rond de Nederlands Hervormde kerk in Zuidhorn. Deze kerk en haar kerkhof is het mooiste plekje van oud-Zuidhorn en pas perfect bij het thema van Open Monumentendag ‘Groen van Toen’. Alle graven zijn de afgelopen maanden opgeknapt en om dat luister bij te zetten was hier tussen 10.00 en 16.00 uur een muzikaal, theatraal en informatief programma.

UITLEG EN BELUISTEREN GERESTAUREERDE SNITGER-FREIJTAG ORGEL

De ochtend is gereserveerd voor de orgelliefhebbers. Om 10.00 uur, 11.00 uur en 12.00 uur nodigde orgeldeskundige Kees Kugel geïnteresseerde bezoekers uit het pas gerestaureerde Snitger-Freijtag

orgel van dichtbij te bekijken. Het orgel werd in 1793 geplaatst, dankzij de borgheren van Hanckema en Klinckema. Behalve uitleg zal Kugel, als vaste organist van deze kerk, u uiteraard ook het orgel laten horen.

RONDLEIDING LANGS DE GRAVEN

Om 13.00, 14.00 en 15.00 uur gaf Jannie Dijkstra het publiek een rondleiding langs de graven in en bij de kerk. Zij heeft de afgelopen maanden meegewerkt aan het opknappen van de grafstenen op het kerkhof. Daarnaast heeft zij zich verdiept in alles wat met begraven in en buiten de kerk te maken heeft. Tijdens de restauratiewerkzaamheden kwamen namen als (dominee) Winter, (burgemeester) Abresch, Iwema en Cleveringa weer tevoorschijn. Ook grafschriften zijn weer leesbaar. Stichtelijke teksten en verwijzingen naar de bijbel, maar ook opvallende wereldse woorden zijn te zien, zoals: “Wat gij zijt was ik tot dezen. Wat ik nu ben zult gij haast wezen.”

THEATRALE HISTORISCHE VERTELLINGEN

De Hanckemacommissie bood gasten om 13.30, 14.30 en 15.30 uur een theatrale historische vertelling aan. U kon zich twee eeuwen terug wanen tijdens de ontmoeting met borgbewoners en borgpersoneel. De vertellingen zijn tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de Rederijkerskamer Eendracht, Tineke Neyman, specialist op het gebied van verhalen vertellen en historicus Bernardine Beenackers. Max Dalenoort heeft zorg gedragen voor de prachtige historische kostuums. Ook zo benieuwd wat de koetsier, de moeder en de zus van Josina Clant u gaan vertellen?