Lezing De verborgen geschiedenis van de Klinckemaborg door Nico Attema

Dinsdagavond 14 januari 2014 heeft aansluitend de jaarvergadering Nico Attema uit Zuidhorn een lezing gegeven over de Klinckemaborg te Zuidhorn. Over deze tamelijk onbekende borg en zijn toenmalige bewoners werd een tipje van de sluier onthuld.

Ooit telde het dorp Zuidhorn drie borgen: de Klinckemaborg, de Jellemaborg en de Hanckema­borg. De laatste heeft er het langst gestaan en is veruit de bekendste. Ze is ook op vele afbeeldingen terug te vinden. Over de borg Klinckema is veel minder bekend. De Klinckemalaan en Klinckemaburen ontlenen hun naam nog aan de borg met het landgoed aan de zuidkant van de dorpskern van Zuidhorn, maar over hoe de borg er uit zag weten we maar weinig. We moeten het doen met enkele fragmentarische beschrijvingen waarvan die van Formsma en van der Aa wel de bekendste zijn.

Nico Attema is gepensioneerd vakdidacticus aardrijkskunde, en al lange tijd actief in het lokaal historisch onderzoek van Zuidhorn en omgeving. Hij is redacteur van het contactblad van de Historische Kring Zuidhorn, en mede auteur van de HKZ uitgave Over straatnamen in Briltil, Noordhorn, Zuidhorn (2007).

In de afgelopen jaren is Nico Attema op zoek gegaan naar de verborgen geschiedenis van Klinckema ‘welks witte muren onder het bevallige groen van het hooge lommerrijke bosch, het een fraai aanzien geven; zoo dat dit landgoed, hetwelk zich in allen deelen door eenvoudigheid en schoonen aanleg kenmerkt, ook, in betrekking tot zijn waarde, onder de voornaamste en fraaiste bezittingen van de provincie Groningen mag gerangschikt worden’ (Van der Aa’s Aardrijkskundig Woordenboek). Tijdens deze avond presenteerde hij de resultaten van zijn speurtocht.